Σε μια βόλτα σε κάποιο κυλικείο εύκολα κανείς καταλαβαίνει πως οι επιλογές που υπάρχουν αποτελούνται κυρίως από σφολιατοειδή, γλυκά και αναψυκτικά, τρόφιμα που δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλα για ένα παιδί. Αντιθέτως δεν βλέπουμε φρούτα και φρέσκα λαχανικά, γιατί δεν θεωρούνται δελεαστικά τρόφιμα για το παιδί.

Να επισημάνουμε πως η νομοθεσία πλέον θέτει συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές στα τρόφιμα που πωλούνται σε ένα κυλικείο και απαγορεύει ρητά τις ανθυγιεινές τροφές και ροφήματα στα κυλικεία.

Τι μπορεί λοιπόν να διαθέτει ένα σωστό και άρτιο κυλικείο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όπως αυτή είναι δημοσιευμένη στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΝΕΡΝΗΣΕΩΣ;

1. ΦΡΟΥΤΑ−ΛΑΧΑΝΙΚΑ
– ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ−λαχανικά ανάλογα με την εποχή, καλά πλυμένα.
– ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
– Φυσικό χυμό φρούτων ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων, χωρίς τη προσθήκη σακχάρων.
– Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων.
– Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.
– Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
– ΓΑΛΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία.
– Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά σε ατομική συσκευασία.
– Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
– Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
– Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά.

3. ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
– Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.
– Κριτσίνια ολικής άλεσης ή λευκά.
– Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.
– Κράκερ ολικής άλεσης ή λευκά.

4. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
– Μουστοκούλουρα.
– Σταφιδόψωμο.
– Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.
– Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας − πίτας λαχανικών με απαραίτητη προϋπόθεση η λιπαρή ύλη για τη ζύμη − ΦΥΛΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΥΜΩΜΕΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗΣ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ.
– Πίτσα με τις εξής προδιαγραφές: Η βάση να αποτελείται από αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Για τη γέμιση συνίστανται: τυρί, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΣΑΛΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ.

5. ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
– Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου αυθημερόν.
– Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΙΟΣ, ΤΟ ΚΡΟΥΑΣΑΝ Ή ΤΟ ΠΙΡΟΣΚΙ.
– ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ, ΠΛΗΝ ΑΠΟ ΒΡΑΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ.
– Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιόλαδου.
– Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερθέντων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

6. ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ (σε ατομικές μερίδες)
– Κρέμα και ρυζόγαλο.
– Χαλβάς.
– Παστέλι.
– Μέλι.
– Σοκολάτα υγείας και γάλακτος.
– Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης.

8. ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
– Εμφιαλωμένο νερό.
– Αφεψήματα όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
– ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ.
Ο ΚΑΦΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Οι βάσεις για μια υγιεινή διατροφή τοποθετούνται στην μικρή ηλικία και η κριτική σκέψη για την αξία των τροφίμων ακολουθεί το παιδί σε όλη του ζωή.
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να το διδάξουμε.