Ολοένα και περισσότερες μελέτες παρουσιάζουν τον καταλυτικό ρόλο του σεληνίου σε πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

• Σελήνιο και Ανοσοποιητικό σύστημα
Το σελήνιο μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του ανοσοποιητικού.

• Σελήνιο και Ιώσεις
Η έλλειψη σεληνίου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση, τη μολυσματικότητα και την εξέλιξη ορισμένων ιογενών λοιμώξεων.

• Σελήνιο, Αναπαραγωγή και Ανδρική γονιμότητα
Το σελήνιο συνδέεται με την επιτυχημένη αναπαραγωγή, καθώς η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με πρόωρες αποβολές. Είναι επίσης απαραίτητο για την ανδρική γονιμότητα που απαιτείται για τη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, τον σχηματισμό και τη φυσιολογική ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

• Σελήνιο και Εγκεφαλική λειτουργία
Μελέτες έδειξαν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με σελήνιο μείωσε τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά, ενώ τα χαμηλά επίπεδά του σε ηλικιωμένους συσχετίζονται με την εμφάνιση άνοιας .

• Σελήνιο και Θυρεοειδής
Η έλλειψή του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του θυρεοειδούς, όπως η ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO και ο υποθυρεοειδισμός.

• Σελήνιο και Καρδιοαγγειακό σύστημα
Το σελήνιο μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καταπολεμά την οξείδωση των λιπιδίων και να μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Σελήνιο: Σε ποιες τροφές υπάρχει;
Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ (BRAZIL NUTS). Ένας καρπός αποδίδει περίπου 95μg σεληνίου, ποσότητα που καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε σελήνιο!

Άλλες πηγές είναι το ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, το συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά, καρποί, σπόροι και λαχανικά.