Ποιοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του διαιτολόγου
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου δεν ήταν κατοχυρωμένο , δηλαδή καθένας είχε την ελευθερία να δηλώσει ότι είναι Διαιτολόγος, χωρίς να έχει αποφοιτήσει από τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας.
Το 2014 βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 133/2014, το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου είναι επισήμως κατοχυρωμένο, μέσω της απόκτησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος.
Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού, υπάρχουν άτομα που παριστάνουν τους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, με αρκετούς να διατηρούν Διαιτολογικά γραφεία ή να εργάζονται σε κέντρα αισθητικής.
Τα άτομα εκείνα μπορεί να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε ΙΕΚ για να γίνουν βοηθοί Διαιτολόγου (ή αλλιώς διαιτητικοί ή σύμβουλοι διατροφής), χωρίς όμως να έχουν κανένα δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης που προσφέρουν αυτά τα ιδιωτικά και κρατικά κέντρα κατάρτισης.
Άλλες φορές ακούμε περιπτώσεις επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν διαιτολογικές υπηρεσίες παρανόμως, που αυθαίρετα προσθέτουν μετά τον τίτλο ειδίκευσής τους τον τίτλο του Διαιτολόγου, με αποτέλεσμα να παραπλανούν το κοινό, με δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία πρακτικές και συμβουλές!
Επίσης μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό σε τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφής δεν επαρκεί για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.
Η Διαιτολογική πράξη ασκείται αποκλειστικά και μόνο από αδειούχους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους και αναλύεται στην ιστοσελίδα Υπουργείου Υγείας.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΙΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ Η΄ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ.……..