Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου γευστικά. Παρόλο που γέμισαν τα ράφια των super-market, τη χρησιμοποιούν όλοι οι σεφ και αρκετοί της υγιεινής διατροφής έχουν παθιαστεί μαζί της, για μένα παραμένει ένα άγευστο, ουδέτερο τρόφιμο που κολλάει παντού λόγω της ουδετερότητας του.

Η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό που πέραν από υδατάνθρακες περιέχει και πρωτεΐνες. Η θρεπτική της αξία είναι καλή, αλλά για να φτάσει στα ράφια των super-market ταξιδεύει χύμα σε μεγάλες σακούλες από το Περού και τη Βολιβία.
Με φορτηγά μεταφέρεται από τις επαρχίες στο λιμάνι της Χιλής, μετά στο Περού και από εκεί μέσω της διώρυγας του Παναμά με στάσεις στο Μαϊάμι, Μπαχάμες, Φιλαδέλφεια και τέλος στην Ολλανδία και από εκεί οδικώς στην Ελλάδα.
Αξίζει όλη αυτή η διαδρομή;;;

Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε τρόφιμα που γνωρίζει το DNA μας. Αφού ζούμε στη μεσόγειο, γιατί πρέπει να τρώμε κινόα από τη Λατινική Αμερική, σπόρουςChia και σάλτσα σόγιας από την Ανατολή… Γιατί να βάζουμε στις σαλάτες μας κινόα και να μη βάλουμε πλιγούρι, μαυρομάτικα φασόλια ή ακόμα και φακές;;

Hεπιλογή είναι πάντα δική σας..

Βλέπε ¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ¨, ¨Γαστρονόμος¨ Τεύχος 160, Αύγουστος 2019.