Το έχετε ακούσει σίγουρα. Είναι ένα φυτικό έλαιο που αγαπά η βιομηχανία τροφίμων γιατί είναι φτηνό και διαθέτει ιδανικά χαρακτηριστικά (π.χ. υψηλότερο σημείο τήξης), καθώς επίσης αυξάνει τον χρόνο ζωής των τροφίμων.

Μπορεί να είναι φυτικό, αλλά μοιάζει αρκετά με τα ζωικά λίπη και έχει επίσης τις αρνητικές συνέπειες των τρανς-λιπαρών. Οι φορείς ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή όρια και βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων.

Το φοινικέλαιο λειτουργεί ως ενδοκρινικός διαταράκτης, συνδέεται με την παχυσαρκία και σχετίζεται με πλήγματα στο ανοσοποιητικό, με υπογεννητικότητα , καρκινογενέσεις και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται; 
Σχεδόν σε όλες, κυρίως επεξεργασμένες. Μπισκότα, σοκολάτες, κρουασάν και τα τυποποιημένα γλυκίσματα, πατατάκια, γαριδάκια, μαγιονέζες, μαργαρίνες, παγωτά, αλλά και σε πολλά τρόφιμα που δεν ανήκουν στη κατηγορία των junkfoods όπως στα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα (ψωμί του τοστ, κράκερ, κριτσίνια, δημητριακά, ζύμες κ.λπ.).

Η συμβουλή μου: Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και τρώμε σπιτικά…..