Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, όπως η βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, η προστασία από τον διαβήτη και τη νόσο του Parkinson. Βοηθά στο συκώτι και σε πολλές άλλες παθήσεις.
 
Είναι όμως ασφαλές να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι;
Η κατανάλωση καφέ, ακόμη και χωρίς καφεΐνη, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής οξέων στο στομάχι.
Εάν έχετε ευαίσθητο πεπτικό, αυτό θα μπορούσε να βλάψει την εσωτερική επικάλυψη του στομάχου (βλεννογόνο) και να επιδεινώσει τα συμπτώματα δυσπεψίας, καούρας ή του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της οισοφαγικής παλινδρόμισης.
 
Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι οδηγεί στη γρήγορη απορρόφηση της καφεϊνης και μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, άγχος, σύγχυση, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.
 
Ένας άλλος λόγος για να μην πίνετε καφέ νηστικοί, είναι ότι μπορεί να επηρεαστεί το βιολογικό σας ρολόι, γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός. Η αιτία είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, που απελευθερώνεται σε κατάσταση άγχους, αλλά επηρεάζει και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.
Τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό κορυφώνονται μεταξύ 8 και 9 π.μ., βοηθώντας το σώμα σας να ξυπνήσει φυσικά.
 
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και την επίδρασή της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πίνετε όλο και περισσότερο καφέ για να πάρετε ενέργεια και το σώμα σας θα εξαρτάται σταδιακά όλο και περισσότερο από την καφεΐνη.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εάν θέλετε να ωφεληθείτε από τα ευεργετικά του καφέ, χωρίς τις παρενέργειες του, να το πίνετε, αλλά ποτέ με άδειο στομάχι.