Οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου είναι ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και προέρχονται τόσο από ανθρωπογενείς πηγές όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση ή το κάπνισμα, όσο και από διεργασίες που γίνονται στους ζώντες οργανισμούς, στο πλαίσιο της αναπνοής και των διαδικασιών γήρανσης.

Ατυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη δράση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας, αφού η ζωή είναι άμεσα εξαρτημένη από την αναπνοή και την επαφή με το περιβάλλον που ζούμε. ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΟΙ ΦΘΟΡΕΣ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ.

Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως, έχει αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου με τη βοήθεια των ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ουσιών που προσλαμβάνει ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που επιτίθενται στα κύτταρα προκαλώντας ή επιταχύνοντας φυσικές διαδικασίες όπως η ΓΗΡΑΝΣΗ, καθώς και την εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.

Είναι συνεπώς σαφές, ότι πρέπει να φροντίσουμε να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Αυτά τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μπορούμε να τα βρούμε εύκολα σε μια ποικιλία τροφίμων, που εντάσσονται εύκολα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.