Εάν κάνετε μια απλή αναζήτηση με τις λέξεις ¨glutenfree¨, θα δείτε πάνω  από 5000 προϊόντα. Τόσες επιλογές για κάτι που οι περισσότεροι δεν είχαμε καν ακούσει λίγα χρόνια πριν, αλλά σήμερα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές τάσεις της εποχής.

Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι αν κόψουν τη γλουτένη θα αδυνατίσουν. Αρκετοί πιστεύουν ότι μια gluten-free διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων νόσων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard , δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει και ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, γιατί φάνηκε ότι εκείνοι που τρώνε λιγότερη γλουτένη τείνουν να τρώνε και λιγότερες φυτικές ίνες, συστατικό που είναι γνωστό ότι προστατεύει από τον διαβήτη.

Τα επεξεργασμένα σιτηρά ελεύθερα γλουτένης είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο και μια gluten-free διατροφή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων, κυρίως βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και ιχνοστοιχείων. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο,τα σιτηρά ολικής άλεσης περιέχουν προστατευτικά αντιοξειδωτικά σε ποσότητες που ανταγωνίζονται εκείνες των φρούτων και των λαχανικών. Το σιτάρι και η βρώμη, για παράδειγμα, σχεδόν ισοδυναμούν με το μπρόκολο και το σπανάκι σε αντιοξειδωτική δράση.

Με τον αποκλεισμό των σιτηρών και των παράγωγων προϊόντων  τους μπορεί να μειωθεί και η πρόσληψη διαιτητικού ασβεστίου, γιατί τα σιτηρά  συμβάλλουν κατά 25% περίπου στην ημερήσια πρόσληψη του.

Τη γλουτένη πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ (εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη),ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι, καθώς μετά την κατανάλωσή της μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, κόπωση, φαγούρα ή αναφυλαξία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για όσους δεν έχουν υπαρκτό πρόβλημα με τη γλουτένη, οι δίαιτες χωρίς τη συγκεκριμένη ουσία δεν συνιστώνται. Επίσης οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι μόδα και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις που να στηρίζουν ότι αδυνατίζουν. Μάλιστα, αρκετές φορές τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά από τα συμβατικά, καθώς και περισσότερες θερμίδες και λίπος.