Θυμάμαι από την σχολή που ένας καθηγητής μας πάντα μας έλεγε πως το χειρότερο που μπορείς να προσφέρεις στην οικογένειά σου και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά είναι τα αλλαντικά και οι κύβοι ενίσχυσης γεύσης.

Οι κύβοι πρώτα απ” όλα στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων δεν κατασκευάζονται από σωστή πρώτη ύλη.   Ειδικά οι κύβοι ζωμού κρέατος, είναι παρασκευασμένοι από τα χειρότερα κομμάτια του ζώου, αλλά και από τα πιο αλλοιωμένα.

Επίσης, σε όλους τους κύβους προστίθενται τεχνητά ενισχυτικά γεύσης, κατηγορία ουσιών από τα γνωστά σε όλους μας «Ε». Τα πιο επικίνδυνα είναι τα Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621(γλουταμινικό κάλιο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο) και Ε635 (ινοσινικό κάλιο,) με τα τελευταία να απαγορεύεται η χρήση τους σε βρεφικές τροφές, λόγω της επικινδυνότητας τους.

Στην διατροφική ετικέτα θα τα βρείτε στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά, και πολλές φορές μπορεί να μην αναφέρονται με τον επίσημο αριθμό τους, αλλά με την χημική ονομασία τους. Όλες αυτές οι ουσίες ενίσχυσης της γεύσης είναι εθιστικές και άκρως τοξικές για τον οργανισμό. Έρευνες δείχνουν πως η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Επίσης, οι ουσίες αυτές είναι ορεξιογόνες, δηλαδή ενισχύουν την επιθυμία για φαγητό και με αυτό τον τρόπο σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Ένα άλλο μειονέκτημα των κύβων είναι πως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού, και για τον λόγο αυτόν η κατανάλωσή τους ιδιαίτερα από άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι απαγορευτική.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την μηδενική θρεπτική αξία που έχουν. Ιδιαίτερα σε ζωμούς λαχανικών χρησιμοποιούνται αφυδατωμένα μπαχαρικά, τα οποία έχουν υποστεί τόση επεξεργασία που έχουν χάσει κάθε θρεπτική αξία.

Μετά από όλα τα παραπάνω θα σας πρότεινα να σκεφτείτε καλά πριν το επόμενο μαγείρεμα τί θα ρίξετε στην κατσαρόλα σας, και η συμβουλή μου αυτή απευθύνεται κυρίες στις μανούλες με μικρά παιδιά.