Ένας ολόκληρος σπόρος βρώμης περιέχει τρία τμήματα: το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο).
Το πίτουρο βρώμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, ενώ οι νιφάδες βρώμης προέρχονται από ολόκληρο το σπόρο γι’αυτό ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
|
ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ 100 γρ. |
ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ 100 γρ. |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
15 γρ. |
10 γρ. |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ |
17 γρ. |
13 γρ. |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
66 γρ. |
68 γρ. |
Από διατροφική άποψη, οι δύο αυτές επιλογές δημητριακών έχουν πολλά κοινά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτείνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα.
Πως θα διαλέξω υγιεινά δημητριακά για το πρωινό μου;
Μια παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι καταναλωτές στην προσπάθειά τους να επενδύσουν σε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η επιλογή τροφίμων που διαφημίζονται ως τα πλέον υγιεινά, πλούσια σε φυτικές ίνες, ολικής αλέσεως και κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η ζάχαρη βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα διότι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης μαζί με το αλάτι.
Πολλά από τα προϊόντα τα οποία αναγράφουν την λέξη «quaker», «πίτουρο βρώμης», «μούσλι», «νιφάδες βρώμης» και άλλα, έχουν ως βασικό συστατικό τη βρώμη.Όμως κάποια περιεχουν ζάχαρη, ξερά φρούτα (βομβες ζάχαρης), σοκολάτες, ξηρούς καρπούς επικαλυμένα με ζάχαρη κτλ.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αποφύγετε δημητριακά που αναγράφουν τη λέξη «ζάχαρη» ή «μπουκιές βρώμης».