Εσείς σε ποιο σωματότυπο ανήκετε?

ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ «Αχλάδι» Μπορεί αισθητικά να μην είναι ωραίο, αλλά είναι το πιο υγιές.

 Είναι καλά τεκμηριωμένο πλέον ότι η κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε “μήλο”, είναι χειρότερη για την υγεία από την περιφερική παχυσαρκία, αυτήν που λέμε “αχλάδι”. Πάντως, βέβαιο είναι ότι τόσο η  στεφα­νιαία νόσος όσο και ενδεχομένως ορισμένες νεοπλασίες σχετίζονται κατεξοχήν με την κεντρική παχυσαρκία και όχι με την περιφερική.»

 – Το λίπος στους γλουτούς έχει προστατευτική δράση. Το λίπος των γλουτών δεν αφήνει τα λιπαρά οξέα να απελευθερωθούν, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν πόντους από αυτή την περιοχή του σώματος.

 Αντιθετα ο σωματότυπος «μήλο» ενώ αισθητικά είναι καλύτερος, από άποψη υγείας ομως υστερεί αρκετά. Το λίπος της κοιλιάς έχει την ιδιότητα να εκκρίνει ένα υψηλό ποσοστό των λιπαρών οξέων,τα οποία παραμένουν για μεγάλο διάστημα στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργούν προβλήματα, όπως αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, αρυθμίες, λιπώδη διήθηση.

Απλός τρόπος υπολογισμού σωματότυπου: Με μία απλή μεζούρα μέτρησε τις περιμέτρους της μέσης και των γλουτών και διαίρεσέ τες μεταξύ τους.

 ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΥ

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΑΝΔΡΕΣ

Ομοιόμορφη κατανομή βάρους

0.80-0.90

0.90-1.00

Περιφερειακή κατανομή (αχλάδι)

< 0.80

< 0.90

Κεντρική κατανομή (μήλο)

< 0.90

< 1.00