Το  97% των ελληνικών νοικοκυριών καταναλώνει γιαούρτι. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το έχει το στραγγιστό, ωστόσο τα παραδοσιακά γιαούρτια έχουν αρχίσει να έχουν ανοδική πορεία.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το Greek yogurt, το στραγγιστό γιαούρτι δηλαδή, είναι το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι αλλά και το πιο υγιεινό. Το στραγγιστό γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό και ούτε είναι αυτό που οι Έλληνες θεωρούν παραδοσιακό. Ποιο είναι πιο υγιεινό τελικά

Μια ανάλυση παραδοσιακών τροφίμων της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι το παραδοσιακό ΑΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΕΙΟ γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μέταλλα και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το αντίστοιχο πλήρες αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι.

Βέβαια αυτά τα στοιχεία αφορούν γιαούρτια που παράγονται με πλήρες γάλα, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί καταναλωτές προτιμούν τα γιαούρτια με 2% λιπαρά η και 0%. Αν και είναι καλό να προσέχουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή μας, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αυτά τα πλήρες παραδοσιακά γιαούρτια.

Τελικά όμως μπροστά σε αυτή την τεράστια ποικιλία προϊόντων που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, ποιο πρέπει να επιλέξουμε;

Τα πράγματα είναι απλά:

Το καλύτερο γιαούρτι είναι το σκέτο γιαούρτι, χωρίς πρόσθετα υλικά. Και αν βρούμε παραδοσιακό πρόβειο, πήλινο με πέτσα, ακόμα καλύτερα.

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

Προσοχή στα επιδόρπια γιαουρτιού, αυτό τον όρο έχουν τα γιαούρτια τα οποία περιέχουν συστατικά που κανονικά δεν πρέπει να περιέχει το γιαούρτι, όπως ζελατίνη, γλυκαντικά (τεχνητά και μη), χρώματα, σιρόπια κτλ.

 Δεν χρειαζόμαστε τα παιδικά η βρεφικά γιαούρτια: Για όσους έχουν παιδιά καλό είναι να ξέρουμε ότι τα γιαούρτια που προορίζονται για παιδιά ή και βρέφη στην ουσία είναι «μαρκετίστικα». Αν κοιτάξει κανείς τα συστατικά θα διαπιστώσει ότι τελικά είναι πιο ανθυγιεινά από τα σκέτα γιαούρτια που απευθύνονται σε ενήλικες, μιας και είναι γεμάτα ζάχαρη, κομματάκια σοκολάτας ή και καραμελίτσες. Συνήθως είναι εμπλουτισμένα με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απαραίτητα και πιο υγιεινά ενώ αυτό δεν ισχύει. Τις βιταμίνες και τα μέταλλα το παιδί θα τις λάβει από άλλες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, όχι από εμπλουτισμένα γιαούρτια γεμάτα ζάχαρη.