Στο σώμα μας συμβιώνουμε με περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια βακτήρια
, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στο έντερο .
Η εντερική χλωρίδα είναι μοναδική για τον καθένα μας και τελευταία χαρακτηρίζεται και ως ” Δεύτερος Εγκέφαλος”
.
Με 4 τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε την μικροχλωριδα του εντέρου και να εξασφαλίσουμε καλύτερο επίπεδο υγείας
.
Καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων για να εξασφαλίσουμε περισσότερη ποικιλία στα βακτήρια
του εντέρου.
Αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών δηλαδή ( φρούτων
, λαχανικών
, οσπρίων
και ξηρών καρπών
) γιατί είναι η καλύτερη τροφή των βακτηρίων.
Έτσι αυξάνεται ο αριθμός και η ισορροπία της”καλής” μικροχλωριδας στο έντερο.
Επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση:
– γιαούρτι
– κεφίρ
– τουρσί κλπ
– γαύρο μαρινάτο
– ψωμί με προζύμι κλπ
Αποφεύγουμε τα τεχνητά γλυκαντικά, αλλά και την κοινή ζάχαρη, γιατί οδηγούν στην ανάπτυξη των ” κακών” και όχι των “καλών” βακτηρίων
, διαταράσσοντας έτσι την εντερική χλωρίδα.
..Επίσης σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η λήψη προβιοτικων, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σου.