Στο σώμα μας συμβιώνουμε με περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στο έντερο .
Η εντερική χλωρίδα είναι μοναδική για τον καθένα μας και τελευταία χαρακτηρίζεται και ως ” Δεύτερος Εγκέφαλος”.
Με 4 τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε την μικροχλωριδα του εντέρου και να εξασφαλίσουμε καλύτερο επίπεδο υγείας.
Καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων για να εξασφαλίσουμε περισσότερη ποικιλία στα βακτήρια του εντέρου.
Αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών δηλαδή ( φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών) γιατί είναι η καλύτερη τροφή των βακτηρίων.
Έτσι αυξάνεται ο αριθμός και η ισορροπία της”καλής” μικροχλωριδας στο έντερο.
Επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση:
– γιαούρτι
– κεφίρ
– τουρσί κλπ
– γαύρο μαρινάτο
– ψωμί με προζύμι κλπ
Αποφεύγουμε τα τεχνητά γλυκαντικά, αλλά και την κοινή ζάχαρη, γιατί οδηγούν στην ανάπτυξη των ” κακών” και όχι των “καλών” βακτηρίων, διαταράσσοντας έτσι την εντερική χλωρίδα.
..
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η λήψη προβιοτικων, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σου.