Το Λίπος της διατροφής είναι “κακό”; ⁉️
..
🔸Πολλές φορές ακούω ανθρώπους να λένε..
➡️ Δεν βάζω καθόλου λάδι στη σαλάτα.🥗
➡️ Τα γαλακτοκομικά μου είναι πάντα 0% λιπαρά.🥛
➡️ Δεν χρησιμοποιώ καθόλου βούτυρο.🧈
➡️ Τα τυριά μου είναι μόνο light.🧀
..
🔸Πιστεύετε ότι αυτές είναι καλές πρακτικές;
Φυσικά και όχι!
..
🔸Το λίπος είναι απαραίτητο και πρέπει να καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια.
..
🔸ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ..
✔️ Είναι πηγή ενέργειας.🚴
✔️ Είναι κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.
✔️ Βοηθά στην παραγωγή ορμονών που έχουν σοβαρές λειτουργίες, όπως της καρδιάς.
✔️ Το λίπος είναι συστατικό του εγκεφάλου 🧠 και του νευρικού συστήματος.
✔️ Μεταφέρει λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) . πχ. τα πλήρη γαλακτοκομικά 🥛🧀 βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου.
✔️Βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας.🌡️
✔️ Προστατεύει τα ζωτικά όργανα και καλυτερεύει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.
..
🆘 Προσοχή : πρέπει να προτιμάμε το “καλό” λίπος, όπως το ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, λιπαρά ψάρια κτλ.
..
🔸Η ποσότητα του λίπους που θα καλύπτει το 30% μπορεί εύκολα να την καθορίζει ένας καταρτισμένος διαιτολόγος.