Το Λίπος της διατροφής είναι “κακό”;

..

Πολλές φορές ακούω ανθρώπους να λένε..

Δεν βάζω καθόλου λάδι στη σαλάτα.


Τα γαλακτοκομικά μου είναι πάντα 0% λιπαρά.


Δεν χρησιμοποιώ καθόλου βούτυρο.


Τα τυριά μου είναι μόνο light.

..

Πιστεύετε ότι αυτές είναι καλές πρακτικές;
Φυσικά και όχι!
..

Το λίπος είναι απαραίτητο και πρέπει να καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια.
..

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ..

Είναι πηγή ενέργειας.


Είναι κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Βοηθά στην παραγωγή ορμονών που έχουν σοβαρές λειτουργίες, όπως της καρδιάς.

Το λίπος είναι συστατικό του εγκεφάλου

και του νευρικού συστήματος.

Μεταφέρει λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) . πχ. τα πλήρη γαλακτοκομικά


βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας.


Προστατεύει τα ζωτικά όργανα και καλυτερεύει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.
..

Προσοχή : πρέπει να προτιμάμε το “καλό” λίπος, όπως το ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, λιπαρά ψάρια κτλ.
..

Η ποσότητα του λίπους που θα καλύπτει το 30% μπορεί εύκολα να την καθορίζει ένας καταρτισμένος διαιτολόγος.